![Wordpress seo](/wp-content/uploads/2022/05/wordpress-seo.jpg)
Wordpress alt yapısını tercih etmemizin en büyük sebeplerinden bir tanesi, Wordpress SEO dostu bir içerik yönetim ( CMS ) sistemidir. İster kurumsal bir çalışma yapalım istersek de e-ticaret bir web sitesi hazırlayalım Wordpress bize bu konuda çok yardımcı olan bir alt yapıya sahiptir. Sitemizi hazırladık artık dijital dünyada kendimizi ön plana çıkarmak istediğimizde de Wordpress SEO destekleri sayesinde tüm kullanıcılar tarafından anlaşılır bir yapıya sahiptir.
Wordpress SEO
Wordpress eklenti havuzunun çok geniş olması ve temiz kodlama açısından Google’ın da sevdiği bir sistemdir. Web sitenizi Wordpress alt yapısını kullanarak hazırladığınızda SEO açısından birçok tanımlamayı da SEO Eklentileri aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Wordpress, SEO konusunda eklentileri ile birlikte bizlere büyük yardımlar sağlamaktadır.
Birçok SEO eklentisine Wordpress panelinizde bulunan Eklentiler başlığı altında sadece ” SEO ” kelimesini bile aratarak ulaşabilirsiniz. Günümüzde çok fazla tercih edilen SEO eklentileri arasında, Yoast SEO, All in Pack Seo, rankmath vb. SEO eklentileri bulunmaktadır. Tüm bu eklentiler güncelliğini koruyan ve aktif olarak google güncellemelerini takip eden saygı değer eklentilerdir.
Wordpress SEO Adımları
Wordpress alt yapısını kurarken, kurulumun başından itibaren SEO için adımlarınızı atmaya başlayabilirsiniz. Wordpress kurulum adımlarında ” Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesine engel olmaya çalış ” seçeneğini aktif etmeniz bile sitenizin SEO çalışmaları için başlangıçta doğru adım olacaktır. Siteniz henüz yapım aşamasındayken yapacağınız bu adım sizleri siteniz hazırlanırken alınan fazla ve hatalı index sayfalardan koruyacaktır. Bu sayede Google gözünde gereksiz ve hatalı sayfaları daha en başından beri indexletmemiş olacaksınız.
- Güvenilir Hosting Seçimi
- SEO Uyumlu Tema Seçimi
- Wordpress SEO Eklentisi
- Sitenizi SEO Uyumlu hale getirin
Güvenilir Hosting Seçimi
SEO planlarınızı oluşturmak sadece anahtar kelimeler, trafiklerden ibaret olmuyor. İyi bir hosting alt yapısı da tüm bu verimliliklerinizi artıracak bir işlem olacaktır. Bildiğiniz üzere hosting hizmeti aldığımız hemen hemen her firmadan paylaşımlı bir hosting hizmeti almaktayız. Bu paylaşımlı hosting hizmetinin içerisinde host firmasının birçok müşterisi barındırılıyor. Sizin sitenizin bulundurulduğu sunucu içerisinde uygunsuz web siteleri, Google tarafından sevilmeyen eksi puan almış web siteleri de olabilir. Bu yüzden hosting seçimimizi de iyi, güvenilir bir firmadan tercih etmek ilk olarak iyi bir adım olacaktır. Alan adınızın paylaşımlı hosting içinde hangi alan adlarını paylaştığı bu web sitesi aracılığı ile kontrol edebilirsiniz. https://viewdns.info/reverseip/
SEO kriterlerinden bir tanesi olan site hızı, web siteleriniz için önemli bir seo kriteri haline gelmiştir. Bu yüzden hosting seçimini doğru yapmak site hızınızı da etkileyen faktörler arasında yer alacaktır. LiteSpeed alt yapısına sahip bir sunucuyu tercih etmek paylaşımlı bir hosting içerisinde sitenizi hız konusundan LiteSpeed Cache eklentisini kullanarak daha optimize bir şekilde iyileştirme yapmanızı sağlayacaktır.
SEO Uyumlu Tema Seçimi
Sitenizin kurulumunu gerçekleştirdiğinizde Wordpress sunmuş olduğu bir tema direkt olarak sizi karşılayacaktır. Birçok kullanıcının istek ve taleplerini karşılayamayan temayı değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için çeşitli kaynaklardan Wordpress tema temin ederken dikkat etmeniz gereken hususlar mevcut.
SEO Uyumlu tema seçimi sırasında dikkat etmeniz gerekenler;
- Tema kod oranı
- Kurulumla gelen eklenti sayısı (az olması tercih sebebi olabilir.)
- Taleplerinizi karşılayabilecek seviyede olması
- Kurumsal bir site için kurumsal temalar e-ticaret siteler için e-ticaret temalarını tercih ediniz.
Wordpress temanıza karar verirken kullanabileceğiniz bir Google aracı bulunmakta. Bu Google aracı sayesinde seçtiğiniz demoların hız değerlerini, performansı gibi başlıkları inceleyebilirsiniz. Unutmamalısınız ki bu değerler hosting ve içeride kullanılan görsel ve metin oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Web.dev üzerinden kontrol sağlayabilirsiniz.
![En güncel wordpress seo rehberi](/wp-content/uploads/2022/05/en-guncel-wordpress-seo-rehberi.jpg)
Wordpress SEO Eklentisi
Wordpress temamızı seçtikten sonra hazırladığımız sayfalarımız üzerinde SEO çalışmaları ve iyileştirmeleri gerçekleştirmemiz gerekiyor. Wordpress, SEO noktasında bizlere ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok SEO eklentisi sunmaktadır.
Wordpress SEO eklentilerinden bazıları;
- Yoast SEO
- All in Pack SEO
- Rank math
Bu eklentiler arasında en çok tercih edilen ve sizlere eğitimler bile sunan yoast seo tercih sebebiniz olabilir. Kullanım kolaylığı olarak diğer eklentilere nazaran daha basit ve sade bir kullanımı bulunmaktadır. Her eklentinin kendine göre artı ve eksi yönleri bulunmaktadır. Ben yeni başlayanlar için Yoast SEO eklentisini önermekteyim. Diğer SEO eklentilerine göre daha anlaşılır ve net bir yapısı bulunmaktadır.
Sitenizi SEO Uyumlu hale getirin
Tüm adımlarımızı doğru bir şekilde yaptıktan sonra oluşturmuş olduğumuz sayfalarımızı kullanmış olduğumuz eklenti sayesinde SEO uyumlu hale getirmemiz gerekmektedir. Wordpress paneli içerisinde Ayarlar-> Kalıcı bağlantılar altında URL yapımızı SEO dostu olacak şekilde güncellememiz ilk adımlarımızdan biri olacaktır. URL Yapısının anlaşılır ve sade olması bir SEO Kriteri olarak geçmektedir.
Kullacağımız tüm SEO eklentilerinde ilgili SEO Ayarlarımızı yapmak istediğimiz sayfa içerisinde en alt kısımlarında sayfaya özel SEO Ayarlarımızı yapabileceğimiz bölüm bulunmaktadır. Bu alanda sayfamızı hangi anahtar kelime veya kelimelerde ön plana çıkarmak istiyorsak anahtar kelime girme alanı, Başlık ve açıklama girme alanları gibi sayfaya özel ayarlarımızı yapabileceğimiz yer bulunmaktadır.
Daha geniş ve kapsamlı ayarlarımızı da sayfaya özel yapmak istediğimizde yine sayfa içindeki ilgili eklentinin sayfa içindeki ayarlar kısmında görüntüleyebiliriz. Sayfamızı indexe kapatabilir, kopya bir sayfa oluşturduysak canonical bağlantı tanımlamasına kadar birçok ayarı gerçekleştirebiliriz.
Birçok SEO eklentisi bizler için otomatik olarak sitemap oluşturmaktadır. Bu sitemap adresimize siteadimiz.com/sitemap.xml üzerinden ulaşabileceğimiz gibi bazı eklentiler, eklenti ayar sayfası üzerinden de buna erişim sağlatabilir. Robots.txt dosyamızda sitemap tanımlamalarımızı yaparak tüm SEO ayarlarımıza Wordpress SEO eklentileri aracılığı ile ulaşabiliriz.
Wordpress SEO Hizmeti veya Wordpress web tasarım fiyatları konusunda bilgi almak isterseniz benimle hemen iletişime geçebilirsiniz.