![](/wp-content/uploads/2020/09/wordpress-functionsphp-ile-admin-ekleme.jpg)
Bu yazımızda Wordpress functions.php kullanıcı ekleme üzerine duracağız. Functions.php dosyasını kullanarak Wordpress veritabanımıza admin kullanıcısı ekleyerek, admin bilgilerimizi unuttuğumuz bir anda sadece ftp bilgilerimizi kullanarak functions.php dosyamıza müdahalede bulunup veritabnımıza yeni bir admin kullanıcısı ekleyebileceğiz.
Web sitelerimizi tasarlarken kurulum aşamasında halihazırda bir admin kullanıcısı oluşturuyoruz. Yüksek güvenlik önlemleri çerçevesinde şifrelerimizi rastgele bir şekilde sihirbaza oluşturabiliyoruz. Oluşturmuş olduğumuz bu şifreleri kaydetmeyi unutuyor veya kaydettiğimiz yeri bulamadığımızda birkaç çeşit yol ile wordpress admin şifremize ulaşım sağlayabiliriz.
- Functions.php ile kullanıcı ekleme
- PhpMyAdmin ile şifre değişikliği
Wordpress functions.php kullanıcı ekleme
Wordpress tema dosyaları içerisinde bulunan functions.php müdahalede bulunarak admin kullanıcısı ekleyeceğiz. Aktif olan temanızın functions.php dosyasına ulaşarak aşağıda bulunan kod bloğunu ekleyip kaydedin.
function create_admin_account(){ $user = 'kullaniciadi'; $pass = 'sifre'; $email = 'email@domain.com'; if ( !username_exists( $user ) && !email_exists( $email ) ) { $user_id = wp_create_user( $user, $pass, $email ); $user = new WP_User( $user_id ); $user->set_role( 'administrator' ); } else { echo 'Kullanıcı tanımlı! Bilgileri değiştirerek tekrar deneyiniz.'; } } add_action('init','create_admin_account');
‘ kullaniciadi ‘ yazan yere giriş yaparken kullanacağınız kullanıcı adınız ‘ sifre ‘ yazan yere ise kullanıcı girişi yaparken kullanacağınız şifrenizi belirleyebilirsiniz. ‘ email@domain.com ‘ kısmına mail adresi tanımlaması yapabilirsiniz. Daha önceden panelinizde mail ayarlarınızı yaptıysanız eğer burada tanımlamış olduğunuz mail adresinize kullanıcı bilgileri iletilecektir. Eğer herhangi bir tanımlama yapılmadıysa sadece kullanıcının mail adresi tanımlaması gerçekleştirilecektir.
Functions.php dosyanızı kaydederek siteadiniz.com/wp-admin sayfasına giriş yaparak giriş yapmayı deneyin. Giriş işlemi yapmaya çalıştıktan sonra hata alabilirsiniz. Hata alsanızda almasanız da daha sonrasında functions.php dosyasınıza ulaşarak bu kod bloğunu oradan kaldırmanız gerekmektedir. Kaldırmadığınız taktirde sürekli yeni kullanıcı eklemeye çalışacaktır.
UNUTMA: Kullanıcı ekleyip işleminizi gerçekleştirdikten sonra functions.php dosyasına eklediğiniz bu kod bloğunu kaldırmayı unutmayın!
Functions.php dosyasını genel olarak aktif olan tema klasör yolundan ulaşabilirsiniz. Bu yol genellikle wp-content/themes/aktiftemaniz/functions.php şeklindedir.
Functions.php dosyasıyla eklediğiniz admin kullanıcısının şifresi herhangi bir şifreleme yöntemi kullanılmayarak eklenmektedir. MD5, Base64 vb. şifreleme yöntemi kullanılmadan eklenen bu şifreyi direk yazdığınız gibi panel girişinde girerek kullanabilirsiniz. Şahsi önerim bu şekilde ekleme yapıpı giriş sağladıktan sonra Wordpress profilinizden yeni şifre belirlemeniz olacaktır. Bu sayede wordpress profil şifre değiştirme ekranından rastgele olarak daha güvenlikli bir şifre oluşturabilirsiniz.
Bu güzel Bilgilendirme için teşekkürlerimi sunarım