Wordpress Nedir?
Wordpress dünya çapında büyük bir oranla kullanılan bir içerik yönetim sistemi olarak yerini almakta. Dünya çapında kullanım oranı %25 – %30 arasında devam etmektedir. Detaylı bir şekilde kod bilmeyen kişilerin bile bir şekilde Wordpress üzerinde çalışma gerçekleştirebileceğini söyleyebiliriz. Fakat burada belirtmek isterim ki, kod bilmeyen herkes site yapabilir demiyorum. Belki bir site oluşturabilirsiniz ama günümüzde sadece siteye yapalım yayınlayalım gerisi gelir düşüncesi artık pek tutmuyor. Wordpress nedir? Nasıl kurulur?
Wordpress sitenizi yapsanız dahi, bu sitenin Google üzerinde tanıtılmasından farklı optimizasyon çalışmalarına kadar her şey yürütülebilmeli. Özellikle 100 ₺ site yapıyorum diye gezenlere de dikkat etmek gerekiyor. Wordpress nedir? Sorusuna kısaca cevap verip kendi düşüncelerimi ekledikten sonra kurulum adımlarını anlatmaya çalışarak sizlere wordpress kurulumunda yardımcı olmaya çalışacağım. Wordpress nedir? Nasıl kurulur?
Wordpress Kurulumu : Wordpress dosyasıyla birlikte
Burada Wordpress dosyasıyla birlikte dememin önemli sebebi kurulum olarak 2 yol izleyebilirsiniz. Bunlardan birincisi Wordpress’in kendi sitesinden wordpress kurulum dosyasını indirerek Local makinenize veya Sunucu üzerine atarak kurulum gerçekleştirebilmeniz. Bir diğer yöntem artık günümüzde çoğu firmanın sunmuş olduğu bir hizmet olan içerik yönetim sistemlerini tek tuşla kurma işlemlerini kullanabilmeniz.
Wordpress sitesinden .zip olan kurulum dosyasını indiriyorsunuz
www.siteadi.com/cpanel ile panelinize giriş yapıyorsunuz
Cpanel üzerinde dosya yöneticinize giderek indirdiğiniz wordpress .zip uzantılı kurulum dosyasını Yükle diyerek yüklemek istediğiniz konuma aktarımını gerçekleştiriyorsunuz.
Aktarmış olduğunuz .zip uzantılı dosyanızı kurulum yapmak istediğiniz yere çıkarma(extract) işlemiyle çıkartıyorsunuz.(Artık Wordpress kurulum dosyalarınız kurmak istediğiniz dizinde açık bir şekilde olması gerekiyor. )
Wordpress sitemizi bir veritabanına bağlamamız gerekmekte. Bunun için Cpanelimiz üzerinde MySql Veritabanı sihirbazını kullanarak bir veritabanı kullanıcı ve veritabanı oluşturabiliriz.(Oluşturduğunuz bilgileri not etmeyi unutmayın!)
Wordpress kurulumunda üste gerekli olan ilk adımları uyguladıktan sonra elimizde bir adet veritabanı ve wordpress kurmak istediğimiz dizinde ise dosyalarımız bulunuyor. Bundan sonra www.siteadi.com adresine giderek wordpress sisteminin bizden istediği;
Veritabanı Adı
Veritabanı Kullanıcı Adı ve şifresi
Sunucu adı: Localhost
Veritabanı ön eki: Wp_
Oluşturduğumuz veritabanı adını ve kullanıcı adı, şifresini girerek kurulum işlemine devam edebiliriz. Burada Localhost ve WP_ ön ekine müdahale etmenize gerek yoktur. Farklı kurulum gerçekleştirmediğini taktirde bu ayarlar bu şekilde kalabilir. Wordpress kurulumuna devam ederken ilk adımda Veritabanı bağlantımızı sağlamış olduk. Bundan sonra site ismimizi var ise sloganımızı ve wordpress giriş ekranında kullanacağımız kullanıcı adı ve şifremizi belirleyerek kurulum işlemini gerçekleştirmiş oluruz.
Wordpress Kurulumu : Cpanel CMS Kurulumu
Wordpress kurulumunda ilk belirtiğim yöntem tamamen sizlerin kontrolünde gerçekleşen manuel bir kurulum diyebiliriz. Bu yönteme göre biraz daha sizi uğraştıracaktır. Cpanel üzerinden CMS kurulumu gerçekleştirmek günümüzde artık çoğu firma tarafından sunulmaktadır. Hatta wordpress sistemler için özel hosting paketleri bile bulabilirsiniz.
Cpanel üzerinden kurulum gerçekleştirirken uygulamanız gereken adımlar
www.siteadi.com/cpanel ile panelimize giriş gerçekleştiriyoruz.
Cpanel ekranında genelde en altta bulunan scriptler menüsünün altında wordpress logosuna tıklıyoruz.
Karşımıza kurulum ekranı geliyor. Burada site adımızı varsa slogan giriyoruz.
İsteğe bağlı olarak veritabanı işlemleri menüsünden veritabanımıza bir isim belirleyebiliriz.
Burada eklenti önerisi olarak genelde login limit attemps çıkar.(Panel girişlerinize yanlış parolalar sonucu devam edemezsiniz)
Bu kurulumun bir diğer güzel yani kurulum işlemlerinin en alt kısmında tema seçimi de gerçekleştirebilirsiniz.
Kurulumu tamamla dedikten sonra saniyeler içerisinde sistem kurulumu gerçekleştirecektir.