Wordpress dünya çapında kullanılan bir içerik yönetim sistemidir. Wordpress ile web sitelerinizi hazırlayabilir, çeşitli eklentiler ile bir e-ticaret sitesi alt yapısını kullanabilirsiniz. Wordpress alt yapısına sahip web sitenizi bir forum sitesine ya da sosyal medya platformu haline çevirebilmeniz mümkündür. Online ortamda bulunan web sitelerin %43* bir oranı wordpress alt yapısını kullanmaktadır. Sürekli güncellenen açık kaynak kodlu bir yazılım olan Wordpress rahat kullanımı ve güvenli olmasıyla çok tercih edilmektedir. Wordpress site kurma işlemlerini detaylandıracağım. Siz de aşağıdaki adımlar ile wordpress sitenizi hazır hale getirebilirsiniz. Wordpress nedir sorusuna detaylı bir cevap arıyorsanız bir başka bloğumu ziyaret edebilirsiniz.
Wordpress Site Kurma Adımları
- Web site konumuzu belirlemek
- Alan adı ve host seçimi
- Wordpress site kurma
- Tema seçimi ve kurulumu
- Eklenti kurulumu
- Tema düzenleme ve yayında!
1. Web site konumuzu belirlemek
Web sitemizi hazır hale getirmeden önce nasıl bir içerik sunmak istiyoruz. Sunmak isteyebileceğimiz içeriğe göre web sitemizi hazırla işlemleri değişiklik gösterecektir. Wordpress alt yapısına sahip sitemiz üzerinden ürün satışımı gerçekleştireceğiz. Firmamızın veya markamızın tanıtımını yapacağımız bir web sitesi mi olacak yoksa kişisel bir blog sitesimi açmak istiyoruz. Bu isteklerimiz doğrultusunda kullanacağımız hosting, tema ve eklentiler bile değişiklik göstermektedir. Hazırda bir e-ticaret siteniz bulunuyorsa nasıl woocommerce ürün ekleme işlemi gerçekleştirebileceğinizi bu yazımda bulabilirsiniz.
Web sitemizin konusunu belirledikten sonra uygun alan adı ve hosting satın alma işlemlerini gerçekleştirebileceğimiz 2. adımımıza geçiş yapabiliriz.
Sunmak istediğimiz web sitemizin uygun olacak alan adımızın seçimini alan adı satan firmalar üzerinden temin edebiliriz. Piyasada birçok alan adı ve host satışı gerçekleştiren firmalar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; natro, alastyr, isimtescil. Farklı kampanya ve seçeneklere göre size en uygun olan alan adının sorgulama işlemini gerçekleştirebilir ardından satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Hosting seçimi önemli bir adımdır. Wordpress alt yapısını desteklemesi açısından linux tabanlı bir hosting hizmetine ihtiyacınız bulunmaktadır. Kullanım rahatlığı açısından Cpanel hizmeti alabildiğiniz ve yeterli olabilecek bir depolama alanı seçmeniz iyi bir seçim olacaktır. Günümüzde çok fazla popüler olan litespeed desteği tercih sebeplerinizin arasında olması ilerleyen günlerde web siteniz için daha sağlıklı olacaktır. Yüksek ziyaretçi beklediğiniz bir web sitesine giriş yapıyorsanız trafik bakımından yüksek ziyaretçiyi kaldırabilecek hosting seçimi yapmanız gerekmektedir. Bu sayede sitenizde anlık kapanmaların önüne geçmiş olursunuz ve siteniz daha stabil bir çalışma sunacaktır. Hosting seçimi sırasında ilgili firmaları arayarak detaylı bilgi almanız daha iyi olacaktır. Kurumsal ve kişisel web siteleri için standart yapıda bulunan hosting paketleri gayet yeterli bir çözüm olacaktır. E-Ticaret ve yüksek trafikli web siteleri için bant genişliği detaylarını temin etmenizi öneriyorum.
İlerleyen adımlarda alan adınızı ve hosting hizmetinizi birbirine entegre ettikten sonra artık CPanel üzerinden hızlı kurulum adımlarınızı izleyebilirsiniz. Wordpress nasıl kurulur adlı içeriğimi okuyarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Hosting hizmeti almış olduğunuz panel üzerinden CPanel ekranınıza ulaşarak ” scripts veya scripts ” başlığı altında web sitenizin bulunduğu dizine kurabileceğiniz birçok CMS sistemini görüntüleyebilirsiniz.
Cpanel bölümüne giriş yaptığınızda buradan wordpress seçerek ilerleme adımlarınızı takip edebilirsiniz. Bu ilerleme adımlarınızın içeriğinde wordpress’i nereye kuracağınızı hangi başlangıç eklentilerini seçmek istediğinizi ve hangi site dilini tercih etmek istediğiniz gibi başlıca adımlar bulunmaktadır. Burada otomatik güncellemeleri kapatmanızı öneriyorum. Siteniz üzerinde güncellemelerinizi kendinizin takip etmesi daha iyi olacaktır. Bu sayede herhangi bir güncelleme ile veri kayıplarını engellemiş olursunuz.
Kurumsal web site tasarımları, kişisel blog tasarımlar veya e-ticaret sitelerinizin için birçok ücretli veya ücretsiz seçenekler mevcut. Wordpress sitenizi kurduktan sonra admin paneliniz üzerinden sol tarafta bulunan menüde yer alan Görünüm > Temalar başlığı altında birçok seçeneğe ulaşabilirsiniz. Wordpress admin paneli içerisinde aramış olduğunuz kriterlere göre filtreleme işlemi yaparak sizin için en uygun temayı bulabilirsiniz.
Özellik filtresi butonunu kullanarak sitenizin konusuyla alakalı (blog, e-ticaret, kurumsal, tatil, haber, fotoğraf vb.) tasarımları filtreleyebilir veya arzu ederseniz site düzenini, temanızın sunduğu seçeneklere kadar birçok özelliği seçerek sitenizin temasını belirleyebilirsiniz. Popüler başlığı altında ise en çok tercih edilen temaları görüntüleyebilirsiniz. Genel ücretsiz kullanımlar arasında en çok tercih edilen ve sizlere önerebileceğim temalar;
- Astra ( Kurumsal Siteler )
- Storefront ( E-Ticaret Siteleri )
- MiNNaK ( Kişisel Blog ) – MiNNaK Sayın Tamer Mancar Bey tarafından geliştirilen bir temadır. Geliştirme süreci için sitesinde bulunan blog yazısını ziyaret edebilirsiniz.
Ücretli çözümler için piyasada en popüler olan tema satış sitelerinden biri themeforest web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ücretli çözümler arasında en popüler olan temalar
- BeTheme
- Avada
- Woodmart
Birçok ücretli seçenek mevcut ben kullanımı rahat olabilecek veya sizlere çok fazla seçenek sunabilecek temalardan bazılarını konunuz ile alakalı olarak önermek istedim.
Sitenizi eklentiler kullanarak çok amaçlı hale getirebilir ve çeşitli eklentiler ile sitenize farklı özellikler katabilirsiniz. Kendi tarzınızı yansıtan bir tema bulamadığınızda Elementor veya WP Bakery Builder gibi eklentileri kullanarak kendi sayfa tasarımlarınızı oluşturabilirsiniz. E-ticaret alt yapısını sitenize entegre etmek istediğiniz admin panelinizde bulunan ” Eklentiler ” başlığı altından ilgili eklentiler menüsüne ulaşarak ” Yeni Ekle ” demeniz ve devamında eklenti arama yerine Woocommerce yazarak ilgili eklentiyi bulup sitenize ekleyerek aktif etmeniz yeterli olacaktır. Daha sonrasında woocommerce eklentisinin kurulum adımlarını izleyerek sitenizde ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz.
Wordpress site kurma adımlarında en keyifli aşamaya geldik. Bu aşamada tarzımızı yansıtan temamızı seçtik ve istediğimiz eklentileri kurduktan sonra temamızı düzenleyip artık sitemizi yayına alma herkese paylaşma zamanı. Tema düzenleme işlemleri kod bilginiz mevcut ise ilgili dosyaların üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz bir işlem. Ben bu yazımda kod kısmına girmeden seçmiş olduğumuz temanın özellikleri üzerinden nasıl düzenleme yapabiliriz bunu anlatacağım.
Wordpress ücretsiz site kurma işlemi bitti artık sitemizin admin paneline erişimiz mevcut. Bu aşamada panelimize giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menümüz bizim her şeyimiz. Bu menü ile yazılarımızı, sayfalarımızı, tema ve eklentilerimizi ekleyebiliriz. Düzenleme işlemlerimizi gerçekleştirmek için bazı temalar bizlere ” tema özellikleri ” sayfası sunmaktadır. Genellikle yüklenen tema ile birlikte sol panelde kendi isimleriyle bu panellere ulaşabilirsiniz. Yüklediğiniz tema sizlere özellik sayfası sunmuyorsa tek yapmanız gereken Görünüm > Özelleştir menüsü altından wordpress desteklemiş olduğu belki de temanızın o alana eklemiş olduğu özelliklere müdahale etmeniz olacaktır.
Wordpress site kurma adımlarında tema özellikleri ve özelleştirme sayfalarının size sunabileceği özellikler genellikle aşağıdaki gibidir;
- Site logo değiştirme
- Sayfa düzeni değiştirme
- Site rengine müdahale
- Dil destek adımları
- Buton tasarımları
- Ek temanızla ilgili özellikler
Tüm işlemleri başarıyla gerçekleştirdikten sonra tebrikler artık sitenizi çevrenize duyurabilirsiniz. Hizmet, blog ve ürün paylaşımlarınızı gerçekleştirebileceğiniz web siteniz artık yayında. Bu adımlar için ücretli destek almak istediğinizde yapılacak işlemlere göre web tasarım fiyatları değişiklik göstermektedir. Tüm detaylar ve sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.